Selecteer tekst en vertaal (ruim 50 talen)/Select text and translate (more than 50 languages): Im Translator, Online translator, spell checker, virtual keyboard, cyrillic decoder EuroClix, profiteer
van hoge kortingen

WAT KUNT U ZIEN?

Bhutan
Botswana
Cambodja
China
Gambia
India
Indonesië
Laos
Mali
Myanmar (Birma)
Namibië
Noord Korea
Senegal
Sovjet Unie
Thailand
Tibet
Vietnam
Zimbabwe
Zuid Afrika

Nederland


ga 1 pagina terug
MALI: rondreis 1997

Mali (officieel: Republik Mali - République du Mali) is een republiek in West- Afrika. De totale oppervlakte van het land is 1.240.192 km2 en daarmee is Mali het op vijf na grootste land van Afrika. Mali is bijna dertig keer zo groot als Nederland en bijvoorbeeld vijf maal zo groot als Groot-Brittannië. Mali grenst in het noorden en noordoosten aan Algerije (1376 km), in het westen en zuidwesten aan Niger (821 km), in het zuiden aan Burkina Faso (1000 km), Ivoorkust (532 km) en Guinee (858 km), en in het oosten aan Senegal (419 km) en Mauritanië (2237 km). Mali heeft geen toegang tot de zee en maakt daarvoor gebruik van de havens van Dakar (Senegal) en Abidjan (Ivoorkust).
Centraal-Mali maakt deel uit van de Grote West-Afrikaanse Slenk en bestaat uit plateaus (tafelbergen) van zelden meer dan 450 m hoog, en vlakten. Zuid-Mali ligt in de bekkens van de rivieren Niger en Senegal, terwijl zich in het uiterste zuidwesten een aantal uit zandsteen gevormde bergen met vrij steile rotswanden bevindt.
De noordelijke, vrijwel onbewoonde helft van het land ligt binnen de Sahara, maar de woestijn rukt steeds verder naar het zuiden op. Hier wonen alleen nog Moren en Toeareg. In dit woestijngebied van Noord-Mali komt alleen in de wadi's (droge rivierbeddingen) nog enige vegetatie voor. De Sahara is de grootste woestijn ter wereld met ca. 7 miljoen km2 waarvan 28% in Mali ligt. Zuid-Mali vormt een moeras- en steppegebied met in het zuiden wouden en langs de rivieren op sommige plaatsen galerijwouden. Hier is ook wat akkerbouw mogelijk. Tussen het noorden en het zuiden ligt de overgangszone tussen woestijn en savanne, de Sahel. In West-Mali ligt het Nationaal Park van de Baoulé en het Manding- hoogland. Hier hebben rivieren vroeger terrasvormige ravijnen uitgesleten. In het oosten van het land ligt het grillige Adrar des Iforhas-gebergte, met hoogtes van 500 tot 900 meter. Ten zuiden van Mopti ligt een 200 kilometer lange, steile rotswand, de Falaise de Bandiagara. Tegen deze wand hebben de Dogon hun dorpen gebouwd. De noordelijke uitloper van dit plateau vormt het hoogste punt van Mali, de Hombori Tondo met 1155 meter.
Een groot gedeelte van Mali werd ooit ingenomen door een groot meer. Een restant hiervan is het uitgestrekte moerasgebied rondom de middenloop van de Niger die in noordoostelijke richting stroomt tussen Sansanding en Kabara. Door het veranderende klimaat hebben lange droogteperioden ervoor gezorgd dat deze voorheen vruchtbare binnendelta steeds meer uitdroogt, wat grote gevolgen heeft voor zowel de bevolking als voor de dierenwereld.
Het Malinese landschap wordt voor een groot gedeelte bepaald door een aantal grote rivieren. De belangrijkste rivier is de Niger die 1500 kilometer dwars door Mali stroomt. In het westen stroomt de Senegal (670 kilometer in Mali) die gevoed wordt door de zijrivieren Bafing, Bakoy en Baoulé. De Falémé is de grensrivier met Senegal.

(Bron: http://www.landenweb.net/mali)

In 1997 heb ik hier met Djoser een rondreis gemaakt van 3 weken, waarvan ik op de komende pagina's verslag in woord en beeld zal doen.

REIS NAAR MALI (1997)

info Mali
reisverslag deel 1

reisverslag deel 2 (Dogon)
reisverslag deel 3
reisverslag deel 4 Links

MALI in onderdelen