(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Koh Samed, natuurpark of toeristeneiland?

krt KohSamed

Het eiland

Koh Samed is een eiland bij Rayong waarnaar we regelmatig terugkeren. In 1993 hebben Somsong en ik elkaar hier voor het eerst ontmoet en in december 2003 keerden we terug en verbleven we hier enkele dagen. OOk daarna zijn we nog een paar keer op het eiland geweest.
Het eiland is in de loop van de tijd aardig veranderd. Het is officieel een natuurpark waarvoor entree moet worden betaald, maar de Thai behandelen het niet als zodanig. Er wordt steeds meer bijgebouwd voor de toeristen en de rust, die het eiland eerst kenmerkte, is verdwenen. Het verkeer is toegenomen, maar ook op het water zie je ook jetski's, bananen achter een speedboat, parachutes, etc. Voor de dagjesmensen uit Bangkok, die hier ieder weekend in groten getale naar toe komen is dat waarschijnlijk leuk amusement.

Dat neemt echter niet weg, dat het eiland nog steeds de moeite van een bezoek waard is. Tenminste, als je je over de Thaise regel heen kunt zetten: Entree voor Thai 20 baht en voor farang 200 baht..... Toen we in december 2006 weer kwamen bleek de prijs verdubbeld te zijn: Thai 40 baht en farang 400 baht. Dat houdt echter niet automatisch is, dat het eiland er schoner op is geworden en er meer prioriteit is gegeven aan de natuur. Er waren weer meer complexen bijgebouwd. Vooral aan de noord- en westkust zijn er een paar zeer luxe resorts bijgekomen. Maar ook aan de oostkant zijn er bijna geen stukken meer langs de kust zonder bebouwing.

Boottocht naar eilanden rond Koh Samed

Op 23 december 2006 maken we vanaf Koh Samed een boottripje naar vier eilanden: Koh Talu, Koh Kham, Koh Kudee en Koh Koy.
De tocht kost ฿ 600 en belooft heel wat: snorkelen, jungletocht, bezoek aan viskwekerij en dat alles inclusief de lunch.
We worden keurig van Ao Phai Hut opgehaald om 11.00 uur en varen met de speedboat in 25 minuten naar het eerste eiland. Daar mogen we al 2,5 uur relaxen, want hier is ook de lunch. Met een snorkel ga ik het water in, maar daar is niets te zien: zand en af en toe een klein zandkleurig visje. Dan maar lekker zwemmen en daarbij vooral uitkijken voor alle speedboats die hier aankomen.
Na de goed verzorgde lunch gaan we in de buurt van Koh Kham voor anker, want hier moet vanaf de boot gesnorkeld worden. Gelukkig is er hier meer te zien, maar erg kleurrijk is het (nog) niet.
Op Koh Kudee maken we de jungletocht: een wandeling langs een goed pad naar het hoogste punt vanwaar we een mooi uitzicht hebben op het eiland zelf en de zee.
Het slot van de tocht bestaat uit een bezoek aan de viskwekerij, die aan de noordkant van Koh Samed is gesitueerd. We moeten even wachten tot er een andere boot vertrokken is, want het is hier nogal druk. De farm is opgedeeld in allerlei vakken waar netten diep in zee liggen. In de verschillende vakken zijn o.a. haaien, meervallen, schildpadden en andere soorten te zien. Je kunt je afvragen of dit nu een echte viskwekerij is of alleen maar een toeristische attractie. Er zijn wel veel soorten, maar van alle slechts een paar. Wel zijn er heel veel toeristen, die balanceren op dit drijvende gevaarte.
De laatste stop wordt aangekondigd als “Singhafarm”: in het naast de visvijver gelegen restaurant mogen we nog een consumptie nuttigen. Op eigen kosten uiteraard.
Om 17.00 uur worden we weer bij Ao Phai Hut afgezet en is de tocht voorbij.

Een filmpje van een vuurshow: