(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Botswana, land voor mooie safari's

Flag of BotswanaIk ben in Botswana van 20 t/m 24 september 2013 (dag 20-24) als onderdeel van een rondreis door Zuid Afrika, Namibïe, Botswana en Zimbabwe. Via het menu aan de rechterkant kun je het verslag lezen en foto's bekijken van de hele reis.

Kaart van BotswanaBotswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië. De oppervlakte van Botswana is bijna 600.000 vierkante kilometer. Botswana is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland.

Een groot deel van het land bestaat uit de Kalahariwoestijn en de overblijfselen van een vroegere woestijn. Het landschap is erg afwisselend, variërend van de enorme oase die Okavangodelta heet tot vlakten in het oosten en rotsconcentraties in Tsodilo. Een enkele rivier kronkelt nog door het land. De bekendste zijn de Choberivier in het noordwesten en de Okavangorivier.
Botswana heeft een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral 's nachts en 's ochtends vroeg dalen de temperaturen flink. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de veertig graden. Planten
De natuurlijke verdeling van de vegetatie in Botswana houdt sterk verband met het patroon van de regenval. Het grootste deel van het land bestaat uit savannen: Daar groeien struiken (zuidwest) en bomen en gras savannen(overige) Kleine delen van Botswana zijn bebost. Acacia's en mopanes zijn de meest voorkomende boomsoorten. Echte bossen vind je alleen in het noorden, langs de oevers van de Choberivier. Veel voorkomende struiken en bomen zijn: acacia, amandel, apenbroodboom, euphorbia, palm, teak en de welwitschia. Dieren
Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. De meeste Afrikaanse wildsoorten zijn er te vinden, samen met andere diersoorten die het land eigen zijn. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten. Bekende diersoorten zijn: aap, antilope, giraffe, leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en de panter.

Voor meer informatie: Landenweb/Botswana