(Leestijd: 4 - 7 minuten)

Pattaya, populaire badplaats

Pattaya ligt in Bang Lamung, een district van de provincie Chonburi in het oosten van Thailand. In dit district liggen diverse plaatsen waaronder de gelijknamige districtshoofdstad. Ook het bij westerse toeristen zeer bekende Pattaya, met de aansluitende plaatsjes Naklua aan de noordkant en Jomtien en Bang Sarai aan de zuidkant vallen onder dit district. De belangrijkste noord-zuidverbinding is de Sukhumvit-route.

Pattaya is een badplaats met een reputatie die stamt uit de Amerikaanse oorlog in Vietnam. De Amerikanen kwamen tijdens hun verlof hier hun vertier zoeken. Dat heeft een behoorlijk stempel op de stad gedrukt, want tot die tijd was het een vrij rustige vissersplaats.
Pattaya groeide in enkele jaren uit tot de belangrijkste badplaats waar veel familes komen, maar ook komen veel reizigers die op zoek zijn naar het nachtleven van deze stad. Want Pattaya is vooral bekend vanwege het uitgebreide uitgaansleven.

Beelden van de badplaats

Ik ben hier in 2017 een weekje, maar daarvoor bezochten mijn partner en ik deze plaats ook verscheidene malen. Deze reizen staan op mijn andere website: Thaiweb. Daar kun je dus ook een kijkje nemen.
In 2017 regende het behoorlijk, dus veel strandleven zat er niet in. Wel veel gewandeld en af en toe een plaatje geschoten. Pattaya valt bij mij niet in de categorie waar je leuk foto's kunt maken, dus het aanbod is beperkt.

Het strand van Pattaya

Natuurlijk is het strand in deze badplaats de belangrijkste attractie. Bij Pattaya zelf is het strand wat aan de smalle kant, maar bij Jomtien is het een stuk breder. Dat is ook de plek waar ik het meeste kom.

Jomtien, naast toerisme ook vissersplaats

In november 2018 ben ik weer in Jomtien. Tijdens een vroege ochtendwandeling maak ik o.a. foto's van de vissers die net aan land zijn gekomen en hun waren meteen in de verkoop gooien. Zo kun je zelfs met verse vis aan het strand ontbijten!
Maar ook van andere zaken maak ik foto's: Jomtien ontwaakt en maakt zich klaar voor een nieuwe stranddag.

Loi Kratong In Pattaya

In 2016 waren we in november in Pattaya en konden daar het jaarlijkse Loi Kratongfeest mee maken. Je koopt een kratong, doet er een muntje op, steekt het kaarsje en de wierook aan en laat dat in het water, tesamen met de wens die je uitspreekt. Gegarandeerd dat deze wens uitkomt! Maar dan moet je kratong wel blijven drijven. In Pattaya kun je de kratongs alleen maar in zee te water laten. nadeel is dan wel, dat deze na verloop van tijd (soms zelfs al heel snel) weer terugspoelt op het strand. Wat er dan met de wens gebeurt is me niet duidelijk.

Het aquarium

Een bezoek aan het aquarium is zeker de moeite waard. Het is mooi ingericht. Enig nadeel is - zoals bij veel attracties in Thailand - dat er constant irritante achtergrondmuziek wordt gedraaid.

Naar het eiland Koh Larn

Een leuike dagtrip is naar het eiland KohLarn, dat tegenover Pattaya ligt en met de boot in ongeveer 45 minuten is te bereiken. Mijn bezoek in 2017 viel letterlijk in het water, want het begon te stortregenen toen ik op het eiland was. Mijn geplande wandeling rond het eiland werd dus al snel beëindigd.

Phra Tamnak heuvel

Op deze heuvel staat een groot beeld van Boeddha. Als ik in 2017 deze heuvel beklim ga ik echter de andere kant op waar een tempel staat met de zeven verschijningen van Boeddha (voor iedere dag eentje). Ook is er een radiostation met een groot standbeeld van Rama V.
Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht op de baai van Pattaya aan de ene kant en op Jomtien aan de andere kant.

Nong Nooch Botanical Garden

Deze attractie, die ik in 2018 bezoek, herinner ik me nog van enkele jaren geleden. Nu is er inmiddels het nodige toegevoegd. Er is nog wel een culturele show en wordt er geshowd en gereden met olifanten, maar de tuin is erg veranderd. Tussen de planten staan enorm veel beelden van dieren: honderden!! Zebra's, kamelen, zeehonden, maki's, enz. De hele dierenwereld is vertegenwoordigd in veelvoud en inclusief kleurrijke reuzetorren.
Opvallend is de aanleg van een dinosaurusvallei waar allerlei prehistorische dieren staan opgesteld met bijbehorende geluiden. En daar blijft het niet bij, want deze dieren worden overal nog gemaakt en geplaatst tussen de planten.

De botanische tuin is helaas verworden tot een pretpark voor de hele familie.

Thai Thani; Thaise cultuur bijeen in een mooi park

In 2014 bezoeken we Thai Thani, dat op dat moment nog maar net open is. Er staan voorbeelden van traditionele Thaise huizen, maar ook zijn er demonstraties van o.a. fruit snijden, bloemschikken, koken, e.d. Kortom, Thai Thani is helemaal gewijd aan de Thaise cultuur.
In 2014 zijn er wel plannen voor Thaise dansen en muziek, maar op het moment dat wij er zijn is dat nog niet gerealiseerd.

In 2019 komen we hier weer een keer terug en ontdekken, dat het heel erg veranderd is. Natuurlijk is er veel meer begroeiing, maar ook de presentatie van typisch Thaise cultuur is veranderd. Je kunt nu met het entreegeld (Thai 199 baht; farang 299 baht) ook van een maaltijd en een dansvoorstelling genieten. Wij maken daar gebruik van en hebben niet alleen een fantastische maaltijd, maar ook de dansvoorstelling is zeer professioneel. Bezochten we in 2014 voornamelijk de huizen en gebouwen die er toen al stonden, nu waren we vooral bezig met eten en dansen (twee verschillende voorstellingen), massage en een wandeling door een deel waar alle verschillende fruitbomen uit Thailand staan.

De drijvende markt van Pattaya

Eén van de grootste attracties in Thailand is de drijvende markt in Damnak Saduak, die overigens van een echte markt met handelswaar is verworden tot een toeristenmarkt. Gezien het succes van deze markt worden er op verschillende plaatsen in Thailand 'drijvende markten' gecreëerd. Zo ook in Pattaya. Het heeft echter niets met de drijvende markt te maken. Het zijn  een aantal toeristenwinkels rond een grote plas waarop je met een bootje kunt varen (tegen betaling uiteraard).

In 2014 nemen we hier een kijkje: de ingang voor Thai is een andere dan voor 'farang', de buitenlanders, die hier overigens ook fors meer entree moeten betalen. We vonden het niet de moeite waard om naar binnen te gaan, vandaar  slechts een paar plaatjes vanaf de buitenkant.

Mimosa, alweer een 'ladyboyshow'.

Naast Alcazar, Tiffany, Colosseum en wat kleinere shows heeft men even buiten Pattaya een nieuw complex gebouwd waar de zoveelste ladyboyshow wordt gegeven. Wel anders is, dat alles in de open lucht gebeurt. Daarnaast is hier ook nog een merkwaardig 3D-museum.

Khao Kaew, open zoo

Niet ver van Pattaya is de dierentuin Khao Kaew. Deze dierentuin met een enorme oppervlakte bezoeken we op 22 december 2014. Bekijk rustig de beelden. Vreemd is dat bezoekers de dieren mogen voeren. Weliswaar met voer dat ter plaatse verkocht wordt, maar wie controleert wat er nog meer gegeven wordt?
Natuurlijk heeft deze dierentuin ook de onvermijdelijke show waarin dieren hun kunstjes mogen vertonen.

Ongetwijfeld zal ik wel weer eens terugkomen in Pattaya en zal deze pagina worden aangevuld. Mocht je meer willen weten, kijk dan op mijn site Thaiweb.