(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Fukuoka: begin van mijn derde reis door Japan

Fukuoka torenFukuoka is de hoofdstad van de prefectuur Fukuoka. Het is de grootste stad van Kyushu, het meest zuidelijke van de vier Japanse hoofdeilanden. Op 1 april 2012 2008 had de stad circa 1,5 miljoen inwoners. De oppervlakte van de stad is 340,96 km². Fukuoka is de naamgever aan de prefectuur Fukuoka. Het centrum is modern, met als belangrijk uitgaansgebied en winkelcentrum Canal City. De belangrijkste uitgaanswijk is Tenjin, met een mix van traditionele bars en mondain vermaak. Fukuoka is ontstaan uit twee steden: Fukuoka en Hakata. Het oudste deel van de stad draagt nog steeds de oorspronkelijke naam Hakata.

Ik ben in Fukuoka op 5 en 6 april 20016. Op de 5e ga ik 's avonds met een paar anderen op stap om aan de rivier te gaan eten. Hier zijn kleine eetstalletjes waar je lokale gerechten kunt eten. Heerlijk en leuk om te doen. Op de 6e maak ik een uitgebreide stadswandeling. Ik bezoek veel tempels en neem ook een kijkje in het volksmuseum. Via het centrum ga ik naar de Fukuoka toren. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
Vlakbij is het bekende Robotsquare waar ik natuurlijk ook een kijkje neem. En dan merk je, dat Japan het "land van de robots" is. Via de Minoshima marktstraat kom ik uiteindelijk weer bij het hotel. Kortom ik loop - en zie - veel. Maar ook gebruik ik de metro.
Voor die metro heb ik een pasje gekocht, dat ik steeds weer kan opladen en dat ook in andere delen van Japan bruikbaar is. Extra voordeel daarbij is, dat je minder betaalt dan bij een losse ritprijs. In Fukuoka heet het pasje: Hayakaken.

De tempels in Fukuoka

Op 6 april 2016 bezoek ik de oudste Zen-tempel van Japan, de Shofukuji. Ook ga ik naar de Tocho-ji, waar een houten Boeddha staat van 16.1 meter hoog, de Ryung-ji, een kleine tempel bij een begraafplaats middenin de stad en het Kushida heiligdom, waar een schrijn bewaard wordt die eenmaal per jaar door de stad wordt gedragen. Aan het eind van de dag kom ik nog in het Shumyosha heiligdom, dat gewijd is aan de beschermgod van de zeelieden.
Bij de tempels is het redelijk druk. Japanners hebben tijd voor religie ondanks hun drukke en moderne leefstijl.