(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Reizen in Japan

Op mijn reizen door Japan heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. De trein is het meest comfortabel en met een "Japanese Railpass" kun je onbeperkt reizen met de treinen van Japan Rail, óók met de meeste hogesnelheidstreinen. Verder zijn er veel lokale treintjes die naast het hoofdspoornet goed functioneren. Kenmerk van het Japanse treinsysteem is, dat men exact op tijd rijdt. Ook weet je bij Japan Rail precies waar je in moet stappen, omdat dit op de perrons goed staat aangegeven en de treinen daar ook inderdaad stoppen.

Naar KoyaSan ga je met een kabeltreintje, dat inderdaad aan een kabel omhoog gehesen wordt, terwijl aan de andere kant van die kabel de trein naar beneden gaat. Een zeer vernuftig systeem. Verder zijn er natuurlijk veerboten tussen de vele eilanden en kabelbanen als je ergens omgoog wilt in de bergen.

Ik heb geprobeerd om vandeze vervoermiddelen het een en ander vast te leggen en de fot's hieronder zijn daarvan het resultaat.

De grote steden kennen vaak uitgebreide metro netwerken. Tokyo heeft twee zeer druk gebruikte systemen. Alle metro's kun je gebruiken met een metrokaart, die je bij één van de lijnen kunt kopen en die ook in andere steden geldig is. Je kunt ze via automaten opwaarderen en als je de kaart niet meer gebruikt krijg je je geld terug. Ook losse kaartje zijn te koop. Alle automaten zijn ook in het Engels.
Even opletten: de incheckpoortjes staan open. Ze klappen dicht als je niet incheckt! Prima systeem.