Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/public/sites/www.loekkorff.nl/plugins/content/sigplus/metadata.php on line 325
(Leestijd: 1 - 2 minuten)

 

Yayoi Kusama, Japans beroemdste kunstenares

In 2019 werd deze kunstenares 90 jaar. En waarom nu speciale aandacht voor haar? Want ik moet eerlijk bekennen, dat ik haar totaal niet kende.

Yayoi Kusama

Kenismaking op Naoshima

poempoenenikIk las in de krant een artikel over haar naar aanleiding van een tentoonstelling die in Museum Voorlinden werd gehouden. Daarbij stond een foto die mij bekend voorkwam: een pompoen. En jawel hoor, ik heb zelf een foto van deze pompoen die ik op mijn reis in 2015 heb gemaakt toen ik het eiland Naoshima bezocht. Ik heb me daar met die pompoen laten fotograferen.
Zonder dat ik het goed besefte had ik dus daar al met het werk van deze wereldberoemde kunstenares kennis gemaakt.

gelepompoen  rodepompoen 
Gele pompoen op Naoshima Rode pompoen op Naoshima

 

Museum Voorlinden in Wassenaar

En in 2019 werd dus een tentoonstelling met werk van haar georganiseerd in Museum Voorlinden in Wassenaar. In Lab111 draaide rond die tijd de documentaire "Kusama: infinity", dus die ging ik eerst bekijken om meer over deze vrouw te weten te komen.

voorlindenwebMuseum Voorlinden bleek overigens maar een hele kleine tentoonstelling te hebben, terwijl de publiciteit daar omheen grote verwachtingen schiep. Maar ik ben er geweest en maakte voor het eerst kennis met de "Infinity Room".

Yayoi Kusama Museum in Tokyo

In 2019 had ik ook een reis geboekt naar Japan en China, dus dat was een mooie gelegenheid om in Tokyo het Yayoi Kusama Museum te bezoeken. Ik kocht in Nederland al online een kaartje en bezocht het museum op 9 mei. Op de eerste verdieping zijn de meeste weken van haar, maar daar mocht helaas niet gefotografeerd worden.

Fuson Foundation in Shanghai

Op 21 mei 2019 ben ik in Shanghai en bezoek daar de tentoonstelling in de Fuson Foundation.

Moco Museum in Amsterdam

Van 22 maart t/m 30 september 2019 heeft het Moco Museum in Amsterdam ook aandacht voor Yayoi Kusama. Er worden een paar werken geƫxposeerd:

Links over Yayoi Kusama