(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Kanda Matsuri

Een mikoshi, meegedragen bij Kanda Matsuri

De Kanda Matsuri is een van de drie beroemdste festivals van Tokio, samen met de Sanno Matsuri en Fukagawa Matsuri. Het vindt half mei plaats in oneven genummerde jaren, afgewisseld met de Sanno Matsuri die in even jaren wordt gehouden. Het Kanda-festival bestaat uit een groot aantal evenementen die gedurende een hele week worden gehouden, maar de hoofdactie vindt meestal plaats in het weekend dat het dichtst bij 15 mei ligt. De hoogtepunten zijn een daglange processie door centraal Tokio op zaterdag en parades van draagbare heiligdommen (mikoshi) door de verschillende buurten op zondag.

In de avond voor de hoofdprocessie worden Shinto-rituelen gehouden om de geesten van de drie goden van het altaar uit te nodigen in drie rijkelijk versierde mikoshi.
Op donderdagavond 9 mei 2019 ben ik bij de tempel om te zien hoe zo'n ceremonie is. Ik zie wat van de voorbereidingen, maar nadat men in de tempel is verdwenen begint een ritueel dat niet te zien is en waarvan ik niet weet hoe lang dat gaat duren.

De mikoshi - draagbare heiligdommen - vormen het belangrijkste deel van de processie die plaatsvindt op zaterdag, wanneer ze door de straten van Kanda, Nihonbashi, Otemachi en Akihabara worden geparadeerd. Bij de mikoshi horen ongeveer duizend mensen, inclusief muzikanten, priesters op paarden en veel gekleed in kleurrijke traditionele kostuums.
Zaterdag 11 mei 2019 ben ik op vier plaatsen om deze stoet te volgen: 's morgens vroeg als men langs de verschillende wijken loopt en waar groepen zich aansluiten bij de stoet. 's Middags ben ik op de plek waar men pauzeert en daarna weer verder gaat nadat een andere stoet met samoerai krijgers is gepasseerd. Tot slot eindig ik die dag bij de tempel waar het een drukte van belang is en waar een grote groep jongeren onafgebroken de sfeer erin houdt met swingende drums.

De processie door de stad en de dansende draak: