(Leestijd: 2 - 4 minuten)

ontbijt in de open lucht

Kyoto, stad vol oude tradities

In 2014 ben ik vijf dagen in Kyoto, van 24 t/m 28 april en bezoek daar een aantal hoogtepunten, die de stad rijk is. Ook maak ik twee uitstapjes vanuit de stad: op de 27e ga ik naar de oude hoofdstad Nara en de laatste dag hier ga ik naar Fushimi Inari.

Ik ga eerst met de bus naar Kinkaku-ji, het gouden paviljoen waar het razend druk is met veel schoolkinderen. Het paviljoen is prachtig en weerspiegelt mooi in het water. Ik ontloop daarna snel de drukte en wandel naar Ryoan-ji. Hier is de steentuin door de Unesco tot werelderfgoed verklaard en is mooi om te zien.
Ik wandel naar Ninna-ji, een groot tempelcomplex met zo'n 60 verschillende gebouwen. Ik bezoek het hoofdgebouw en dwaal daarna wat rond langs de andere, waaronder een pagode met vijf verdiepingen. Na de lunch in een soort huiskamerrestaurant kom ik in Myoshi-ji, een complex met tempels en tuinen, dat ik mooier vind dan de Ninna-ji. En het grote voordeel: er zijn hier geen toeristen, dus het is heerlijk rustig.
Ik pak hierna de trein en ga twee stations verder naar de tempels Nishi Hongwanji en Higashi Hongwanji, die beide tot de Jodo-Shinsusekte behoren en een heel andere bouw en inrichting hebben dan de andere tempels, die ik tot nu toe heb gezien.
Mijn wandeling voor die dag eindigt bij het station van Kyoto, een modern bouwwerk van glas en staal. Hier kun je best een uurtje ronddwalen om de geweldige indruk die het maakt op je in te laten werken.
Lantaarns in de wijk Gion's Avonds loop ik nog door de uitgaanswijk en loop o.a. door het Pontocholaantje. Vroeger was dit het straatje voor nachtelijk vertier, nu is het een aaneenschakeling van restaurants.
De derde dag in Kyoto ga ik met bus 17 naar het Zilveren Paviljoen. Vervolgens loop ik het filosofenpad, dat langs een smal kanaaltje voert. Onderweg bezoek ik de Miroku-in en de Honen-in tempel, die prachtig verstild in een bos ligt. Na het filosofenpad ga ik naar de Nanzen-ji tempel. Ook dit is een mooi complex met o.a. een aquaduct, dat door westerlingen is gebouwd en voor Japanners de belangrijkste attractie blijkt te zijn om deze tempel te bezoeken.
Ik bezoek nog de Chion-in tempel met een reusachtige klok en een grote begraafplaats.
Het Maruyama Park is mooi aangelegd, niet erg groot, maar wel druk op deze zaterdag. Vandaar loop ik naar de Yasaka Shrine, een shintoïstisch heiligdom. Ik zit dan weer vlakbij het centrum van de stad.
Het is deze dag erg heet en dat maakt het extra vermoeiend om door zo'n stad te lopen. Na een korte rust in het hotel maak ik nog een wandeling door het park rond het keizerlijk paleis. Het is groot, rustig en koel en loop daarna nog door Gion, de wijk waar de geisha's zijn, maar die zie ik ook nu weer niet.
De vierde dag ga ik eerst naar Nara, de oude hoofdstad van Japan. Met metro en trein ben ik er in ruim een uur.
In automaten kun je vrijwel alles kopenNa mijn bezoek aan Nara ga ik terug naar Kyoto en bezoek de Sanjusangendo Tempel. Hier staan 1001 beelden van Kannon, de Godin van Barmhartigheid., een indrukwekkend gezicht.

Op de laatste dag Kyoto ga ik al vroeg in de ochtend met de trein naar Fushimi Inari, een heiligdom even buiten de stad, en loop daar een route onder honderden torii naar de top van de berg.
Terug in Kyoto bezoek ik nog Toji, een tempel met o.a. de hoogste pagode in Japan. In de middag bezoek ik de aprildansen in het geishatheater, nadat ik een snelle theeceremonie heb doorlopen.
Aan het eind van deze dag is het weer inpakken, want we reizen verder door het land.

In 2016 ben ik opnieuw twee dagen in Kyoto en bezoek een aantal andere hoogtepunten, waaronder het Keizerlijk Paleis. Omdat je je hiervoor officieel moet aanmelden en pas later op de dag terecht kan voor een rondleiding ga ik intussen naar het kasteel Nino-jo. De tweede dag loop ik over de zeer interessante Nishikimarkt en ga tenslotte naar de Kiyomizudera Tempel, waar vanaf je een prachtig uitzicht heb over de stad.

Op de vele wandelingen maak ik ook diverse foto's, die niet bij bovenstaande series horen. Dus volg mij op de wandeling door de stad.