(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Geishadansen en theeceremonie

geisha

In het voorjaar worden speciale geishadansen uitgevoerd en natuurlijk wil ik dat ook meemaken. Op maandagmiddag 28 april 2014 ga ik met een paar anderen van de groep naar het theater om dat te zien. Vooraf kunnen we deelnemen aan een theeceremonie.
In mijn gids staat het volgende over een theeceremonie: De theeceremonie bestaat uit een aantal stappen. U ontmoet de andere gasten, loopt over het terrein bij het theehuis, u wast zich, betreedt de kleine ruimte, maakt kennis met uw gastheer en bewondert de ruimte en de ceremoniebenodigdheden, waarna u kijkt hoe de thee wordt bereid. Daarna buigt u en nuttigt de etenswaren en de thee. Ieder onderdeel van de ceremonie heeft een betekenis, maar het gaat erom dat u geniet van het moment.

De theeceremonie deze middag gaat een beetje anders: met tientallen tegelijk kom je in een zaal met een geisha op een podium achter een dampende pot. Een andere geisha drentelt wat heen en weer. Door de zaal lopen een aantal hulpgeisha's die de thee uitschenken. Voor de gasten is het dan: gauw zitten, vlug drinken, koekje opeten en weer doorlopen. Hooguit vijf minuten duurt het en als je niet snel genoeg bent staat er een juffrouw achter je die je aanmaant een beetje op te schieten!

Maar ja, "het gaat erom dat u geniet van het moment......"

Na deze ceremonie komen we in een zaal waar geishadansen plaatsvinden. In een uur tijd worden acht verschillende dansen uitgevoerd in een mooie show. Er mag niet gefotografeerd worden, maar zowel de muziek als de voorstelling blijft nog lang in het geheugen hangen.