(Leestijd: 1 minuut)

Zicht op de haven van Nagasaki

Nagasaki, havenstad met 'westers' verleden

Op 5 en 6 mei 2014 ben ik in Nagasaki. Deze stad werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen met een atoombom vernietigd. Sindsdien is de stad weer herbouwd en dat is duidelijk te zien aan onderstaande foto's, die ik tijdens twee wandelingen door de stad heb gemaakt.

Ik bezoek natuurlijk het Vredespark waar allerlei monumenten staan ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis en het museum, dat aan de vernietiging destijds is gewijd. Daarnaast is een prachtige herdenkingshal.
Nagasaki is in Nederland vooral bekend vanwege de handelsnederzetting Decima, die hier gerund werd door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in de tijd, dat de Nederlanders de enige buitenlanders waren die hier mochten komen. Decima heeft men aan het begin van deze eeuw helemaal opnieuw gereconstrueerd en is nu een prachtig museumdorp.
Ook Holland Straat herinnert nog aan het verblijf van de Nederlanders.
Het Gloverpark daarentegen dateert vanaf de tijd, dat Japan de grenzen openstelde voor alle buitenlanders en waar je nu nog "Europese huizen" uit die tijd vindt.
Verder bevindt zich in Nagasaki de grootste Confuciustempel buiten China, omdat Nagsaki een grote Chinese gemeenschap kent.