(Leestijd: 1 minuut)

Tokyo Nationaal Museum

Op 16 april 2016 bezoek ik het Tokyo Nationaal Museum. Dit bestaat uit vier gebouwen: Honkan, waar de belangrijke Japanse collectie staat; Toyokan, waar een Zuidoost Aziatische collectie is, Hyokeikan en Heiseikan voor aparte tentoonstellingen. In Hyokeikan was een tentoonstelling over Tibet en in Heiseikan een tentoonstelling van de Japanse schilder Kuroda, die in Frankrijk het impressionisme leerde. Deze tentoonstelling bezoek ik na eerst uitgebreid de schitterende Japanse collectie te hebben bekeken.

Hieronder een impressie van de Japanse collectie. De vijf foto's van een "shippo" vaas geven weer hoe ingewikkeld een proces kan zijn om zoiets moois tot stand te brengen. Ik vond dit zo mooi, dat ik ook de uitleg van het proces op de foto heb vastgelegd.

Een Shippovaas maken

Japanse kunst is een bijzonder soort kunst: verfijnd en volgens bepaalde processen gemaakt. Een voorbeeld daarvan is het proces om een "shippo"vaas te maken. Ando Cloisonné heeft voor het museum vijf vazen gemaakt om dit procédé te laten zien. Hieronder is het op de foto's en bijbehorende beschrijvingen te zien.