(Leestijd: 2 - 3 minuten)

 

Shinjuku

shinjukuShinjuku is een drukke wijk met veel kantoren, het drukste station ter wereld (treinen en metro) en een levendige uitgaanswijk. Ik was hier in 2014 en 2016. In 2014 bezocht ik het gemeentehuis om daar vanaf de 45e verdieping Tokyo te bekijken. 's Avonds ging ik in de wijk Shinjuku Nichome uit. Druk en goed zoeken waar je moet zijn!

Shinjuku-Koen: prachtig park temidden van de hoogbouw

Shinjuku koen

Maar de wijk heeft ook een heel mooi park, waar ik in de morgen van 19 april 2016 uitgebreid ga wandelen. Mooi weer en nog volop kersenbloesem. Vooral het deel waarin men een Japanse tuin heeft ingericht is erg mooi. Het 'westerse' park is meer recht-toe-recht-aan:strak maar wel met mooie bomen. In de tuin is ook een tropische kas.

Yayoi Kusama Museum

Yayoi KusamaDit museum is gewijd aan de wereldberoemde kunstenares Yayoi Kusama, die in 2019 haar 90e verjaardag vierde. Ik bezoek dit museum op 9 mei 2019. Ik had al voor mijn vertrek naar Japan online een kaartje gekocht voor het tijdslot van 12 uur. (In het museum zelf zijn geen kaartjes te koop; je moet ze online kopen.)
Het museum is niet groot en je mag er absoluut niet fotograferen!! Behalve op de 4e en 5e verdieping waar je naar Stairway to Heaven en een pompoen kunt kijken. Met name de 'stairway' is interessant en geeft door middel van spiegels de indruk inderdaad 'eindeloos' te zijn.

Het gemeentehuis van Tokyo: voor een goed uitzicht over de stad

Het gemeentehuis van Tokyo, een ontwerp van de architect Kenzo Tange, is een gebouw met twee torens, die je allebei kunt bezoeken. Met een lift kun je naar de 45e verdieping waar vandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad. Althans, als het weer een beetje meezit. Op een heldere dag zou je naar de Fuji kunnen kijken, maar dat is mij niet vergund hoewel ik het in 2014 twee keer heb geprobeerd.
Toch is het aardig om Tokyo van boven te bekijken: een grote huizenzee voor de 30 miljoen inwoners om in te wonen, in te werken, te winkelen en te recreëren.

Opera City

Opera City is een groot complex met operazaal, concertzaal en theater. Er zijn winkels en restaurants en er is een kunstgallery waar de keer dat ik er ben (11 mei 2019) een tentoonstelling is van Tom Sachs.
Het beloofde uitzicht vanaf de 52e verdieping heb ik hier niet kunnen vinden.