(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Man in traditioneel kostuum als Ainu krijgerShiraoi, te triest om er te gaan kijken

Op weg van Toya-ko naar Asahikawa maken we een tussenstop in Shiraoi. Het wordt voor mij het absolute dieptepunt van de reis.
Er is een museumdorp van de Ainu, een bevolkingsgroep die op Hokkaido nog beperkt voorkomt. We zien lege huizen waar wat handwerk wordt gedaan en een show met dans, zang en muziek. Omdat men deze show vele malen op een dag doet is men totaal niet geïnspireerd en een half uurtje duurt dan erg lang. Ook al omdat er niets wordt uitgelegd in een voor ons begrijpelijke taal. Alles gaat in het Japans en omdat er een groep Thaise toeristen is, wordt het ook in het Thais vertaald.
Het echte dieptepunt staat aan het begin van het dorp: beren in kleine kooien. Er loopt een pijp naar binnen en daar mag je als bezoeker koekjes doorheen gooien. Afschuwelijk!!!
De Ainu zijn animisten en geloven dat alles een ziel of god (kamuy) heeft. Ze aanbidden o.a. Kim-un Kamuy, de god van de beren en de bergen. Ze denken dat beren henzelf levenskracht geeft. Waarom ze dan in zo'n afschuwelijk hok weggestopt worden is mij een raadsel.

Als je ooit Japan bezoekt kun je dit beter overslaan.