(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Tokyo, hoofdstad van Japan

Tokyo van bovenTokio is sinds 1868 de facto de hoofdstad van Japan. Het wordt als hoofdstad beschouwd omdat het de zetel is van de Japanse regering en de woonplaats van de Japanse Keizerlijke familie is. De historische stad heeft ruim 8,7 miljoen inwoners (2009). De totale bevolking van de prefectuur Tokio bedroeg in 2009 bijna 13 miljoen inwoners.

De prefectuur Tokio vormt het centrum van de agglomeratie Groot-Tokio. Dit is, afhankelijk van de meetwijze, de grootste metropool van de wereld met tussen de 32 en 36 miljoen inwoners. De stad Tokio is verdeeld in 23 wijken (in het Japans: ku). De totale oppervlakte daarvan is 621 km². In 2012 woonden er ruim 8,7 miljoen mensen, wat neerkomt op ruim 14.000 inwoners per vierkante kilometer.

Ik ben van 18 t/m 23 april 2014 en van 15 t/m 21 april 2016 in deze stad en bezoek een heleboel bezienswaardigheden: Akihabara, Asakusa, het Gemeentehuis, Hamarikiyu tuinen, de tuinen van het Keizerlijk Paleis, het shinto heiligdom Mei-ji, Midtown, het Nationaal Museum, de luxe winkels en bijzondere architectuur in Omotesando, het uitgaanscentum Roppongi, de tempel Senso-ji, Shibuya, Shinjuku, de drukke winkelstraat Takeshi dori, de beroemde Tsukiji vismarkt en de markt ernaast, Ueno, Yanaka, Yasukuni en het Yoyogipark.
Je kunt alles aanklikken voor verder informatie en foto's.

Gelukkig is er een uitgebreid metrosysteem waardoor je makkelijk van de ene plek naar de andere kan komen, maar toch loop ik ook de nodige kilometers. Tenslotte zie je met wandelen - hoewel dodelijk vermoeiend in zo'n miljoenenstad - veel meer leuke dingen. Indrukken van deze wandelingen vind je hieronder.