(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Tsukiji

De oude vismarkt van Tsukiji

tonijnsnijden

Tsukiji is de wijk waar o.a. de grote vismarkt van Tokyo is. Het is een markt voor de handelaren, dus als klant kun je er niet even een visje kopen. Om 9 uur worden de toeristen toegelaten, zodat ze bij de handel niet teveel in de weg lopen. Als je wilt kun je ook eerder de tonijnveiling meemaken, maar dan moet je er al om 5 uur zijn!! En dan weet je nog niet zeker of je geloot wordt.

Ik ben er op 19 april 2014 en loop een paar uur rond om alle viswaren te bekijken. Van de meeste heb ik het bestaan nooit geweten, maar Japanners halen echt alles uit de zee om op te eten.
Dat de martkt populair is merk je aan de hoeveelheid toeristen die hier een kijkje komen nemen. De Japanners laten dat gelaten over zich heen komen en gaan overstoorbaar door met hun handel. Er zijn zo'n 1700 kramen en die zijn natuurlijk niet allemaal af te lopen op zo'n ochtend. Toch heb ik hieronder met de foto's een aardige impressie samengesteld.

Eind 2018 gaat de vismarkt verhuizen. In Odaiba wordt nu al druk aan een nieuw complex gewerkt.

Toyosu, de nieuwe plaats voor de vis- en groentemarkt

Op 8 mei 2019 neem ik een kijkje op deze nieuwe vismarkt in Toyosu. De gebouwen van zowel groente- als vismarkt zijn enorm groot en strak. Als bezoeker kun je niet meer op de veiliggrond komen, maar moet je alles bekijken vanaf gallerijen. Begrijpelijk, want dan kan er gewoon goed gewerkt worden zonder hinder van toeristen, maar voor de bezoeker niet zo interessant meer. Ik was er om 9 uur en toen bleek al heel veel afgelopen te zijn.
Wel leuk is om vanaf het dakterras de omgeving te bekijken.

Tjukiji, uitgebreide en zeer levendige warenmarkt

wasabeNaast de voormalige vismarkt is er in Tsjukiji ook een grote consumentenmarkt. Op 21 april 2016 ga ik hier eens een kijkje nemen. De markt is druk en er zijn veel waren te koop, die ik niet zo goed ken.

Het is een genot om overal te kijken. De Japanners zijn erg goed in het mooi uitstallen van hun producten en het op een vrolijke manier aan de man brengen ervan. Met de foto's hieronder probeer ik een klein beetje van die sfeer over te brengen, al ontbreken natuurlijk de geluiden en de luchtjes die erbij horen.

Deze markt bevindt zich nog steeds op dezelfde plaats en is niet verplaatst zoals de vismarkt.